Tuesday 27 October 2015

Zasto Srpski Nacionalisti Nisu Patriote



Prvo treba razlikovati sta je patriota a sta je nacionalista. Ovi pojmovi nisu sinonimi a izazivaju poprilicnu konfuziju kod vecine Balkanaca.

Patriota je covek uglavnom umerenih politickih ubedjenja koji nema fetish za srpsku zastavu. On njom mase u retkim prilikama: kada ucestvuje Srbija u nekom sportskom takmicenju na primer. Patriota se dobrovoljno prijavljuje u vojsku kada je zemlja fizicki napadnuta. U svakodnevnom zivotu pravi patriota ne mase zastavom niti koristi svaku sansu da drugima da do znanja da je on vezan za svoju zemlju. On pokazuje svoj patriotizam u praksi. Jer, pravi patriota je spreman da uvek pomogne svojim zemljacima. Patriotizam nije niti ikada moze biti samo mahanje zastavom I urlanje “SRBIIIJJJJJAAAAA!” To moze svaki majmun.

Nosioc ovakve majice nije patriota, a neretko se ispostavlja da je nacionalista, odnosno radikal, odnosno mamlaz sa ekstremistickim ubedjenjima. Kao sto se "na muci prepoznaju junaci" tako se i u praksi prepoznaju istinske patriote, a ne po tome koliko cesto na svojim muskim sisama nose srpska obelezja. Teoretskih "dobrocinitelja" imamo i previse u ovoj raspadajucoj zemlji. Potrebni su nam oni pravi.

Patriota, znaci, ima normalniji odnos prema zastavi. Drugim recima, patriota ima pragmatican, ili barem pragmaticniji, stav prema drzavi u kojoj zivi nego nacionalista koji zivi u nekom svom svetu izopacene maste. Za razliku od patriote, nacionalista koristi svaku priliku da podseti svoje prijatelje, poznanike pa cak i slucajne prolaznike da je on takozvani Veliki Srbin. Njegova gotovo seksualna privrzenost srpskoj zastavi je ocigledna. On mase njome na svadbama, na utakmicama svog omiljenog kluba, nosi zastavu cak i kada ide u Grcku na more, ne odvaja se od majice na kojoj pise “Srbija” cak ni kada ide u Maxi da kupi gajbu piva, i dici se time kako bi on veoma rado "porazbijao glave" svih ne-patriota I “izdajnika” – odnosno svojih sugradjana koje navodno “voli”.

E, tu dolazimo kod sustine nacionaliste i njegovog sicusnog mozga. Nacionalista zapravo i ne voli svoje sugradjane – uopste - niti razmislja o njima, sem naravno u nekom negativnom kontekstu. To je najveca ironija (i laz) u svemu ovome. Sebe reklamira kao dobrocinitelja, a zapravo je egoisticni olos. Ali to je nekako i logicno: prominentni kriminalci cesto rade na svom imidzu, konstantno pokusavajuci da ubede okruzenje da su oni posteni. Ko o cemu, kurva o postenju. Ili, ko o cemu, nacionalista o patriotizmu


Arkan, okoreli nepismeni krimos u ulozi patriote, pa time i idol vecini nacionalistickih debila. U Srbiji je dovoljno da urlas kako si patriota i vec si jednom nogom heroj za ovce. A ovce redovno treba sisati, sto i rade svi prominentni kriminalci maskirani velom patriotizma.

Ko god se redovno dici svojim "patriotizmom", u velikoj vecini takvih slucajeva mozete biti ubedjeni da je u pitanju labilna licnost sa ludackim shvatanjima. Klonite se takvih. Njima je cilj da vas ubede da mu se priklonite, a ukoliko to ne ucinite, zamrzece vas gotovo sigurno, jer ludaci ne tolerisu suprotna misljenja - sto ujedno i objasnjava zasto su bas nacionalisti najagresivniji i najkrvolocniji kada pricaju o ljudima drugacijih ubedjenja. 

Pa sta je onda nacionalista ako nije nimalo patriota? Kako je to uopste moguce? Koga on to voli ako ne svoj narod? Odgovor je vrlo jednostavan a opet za vecinu nedokuciv: on voli sebe. Iskljucivo sebe. Nacionalista je zapravo teski egomanijak koji sebe identifikuje sa zastavom, sa drzavom, sa nacionalnim fudbalskim timom - a ne sav taj milionski narod s kojim deli geografsku lokaciju i jezik. Verovali ili ne, narod njega ne zanima - uopste. Ta zastava ne predstavlja narod Srba vec je za njegov plitki um srpska zastava simbol za moc i popularnost. A posto je on rodjen kao Srbin, on identifikuje sebe kao Srbiju – drzavu - koliko god to suludo zvucalo. Da je rodjen kao Madjar, onda bi mu Madjarska zastava bila glavni fetish a u Madjarskom fudbalskom timu bi video sebe. Mada, kod nacionalizma je sve nenormalno i nelogicno, te nista sto je imbecilno a vezano za ovaj profil degenerca ne sme ni ne treba da cudi.

Nacionalista je cesto onaj klasicni prototip nekulturnog tikvana koga pola komsiluka mrzi jer je neodgovoran i sebican. To je tip bahatog sadiste koga svi znamo iz licnog iskustva. On je taj koji pusta muziku do kasno u noc, koji smece baca s terase ili kroz prozor, i koji se dernja na ulazu zgrade ne bi li ga ostali stanari primetili, ne bi li bio u centru paznje jer kao neko malo dete zahteva da se sve vrti oko njegove bedne egzistencije. To je tip modernog varvarina iliti “seljobera“ koji slusa anti-srpsko smece kao sto je turski turbo-folk, i koji je daleko skloniji korupciji nego prosecan ne-nacionalista ili patriota.

Nije slucajno sto su upravo najveci lopovi, mufljuzi, jebivetri, lencuge i foliranti s ovih prostora najglasniji u reklamiranju svog laznog patriotizma. Sto je i logicno: onaj koji je nemoralan ili se bavi nezakonitim rabotama mora da se najvise i najcesce javno pere jer iz njega odisu smrad i stroka. Stoga takav covek mora daleko vise da se trudi da popravi svoj status ili imidz u okolini koju unistava i degradira svojim destruktivnim prisustvom. Iz istog razloga, na primer, krimosi nose najvece krstove na sisama, odnosno najvise se trude da “dokazu” da nisu shljam. Ali nositi ogroman krst na muskoj sisi je isto toliko ubedljiv "argumenat" za poboznost kao sto je pomahnitalo i precesto mahanje srpske zastave “dokaz” patriotizma. I taj velelepni krst i ta srpska zastava nisu nista drugo do maske da bi ovaj parazit drustva sakrio svoje pravo ja.

Nacionalista kada mase zastavom zapravo ne reklamira ponos ili ljubav prema “svojoj” zemlji nego iskljucivo iskazuje ljubav i odanost prema sebi. Ta ljubav je bezgranicna tako da ne daje prostora da voli ili makar ceni ili postuje druge, jer takav profil licnosti je neretko psihopata ili barem sociopata. Sto se mene tice, on bi trebao svoju sliku da nalepi na zastavu preko grba, jer bi to bilo daleko iskrenije. Ne zanima njega niti Srbin niti sloga niti spasavanje Srba, vec on sam. Centar Srbije, centar sveta: lazni patriota, pravi kreten.

A to nas dovodi do jednog znacajnog pitanja. Da li je nacionalista uopste svestan da on zapravo ne velica svoju drzavu tim pateticnim izlivima agresivne emocije - vec da velica sebe? Naravno da nije. To se sve odigrava na nekom nesvesnom, animalnom nivou. Nacionalista nema uvid u svoj duhovni zivot, bas kao ni sto prozdrljiva zivotinja ne zna sta radi. On ne poseduje samosvest. Tipican nacionalista je zapravo jedan obican neobrazovani idiot. Uglavnom je imao keceve u skoli, i ima predrasude i duboku mrznju prema svemu i svacemu. To je mahom frustriran tip licnosti – zato i ne treba da cudi zasto ovakvih pavijana ima toliko puno na ovim prostorima, jer kada kazem “polupismen i frustriran”, time opisujem ogroman segment domaceg stanovnistva. Zato nije ni cudo sto imamo toliko nacionalista odnosno laznih patriota.

Za jednog psihopatu je sasvim normalno imati dekadentan stav prema ljudima i okolini. To i objasnjava zasto nacionalista uziva kada je drzava u ratu, ili kad se nalazi u nekim socijalnim, ekonomskim odnosno politickim previranjima kada raspad sistema nije daleko. On je tada u svom elementu. Sto je veca anarhija, sto je veca beda, to vise on moze da da oduska svojim psiho-fizickim agresijama ali i da se bavi ilegalnim poslovima bez straha od hapsenja (jer saradjuje za vlastima). Tada je njegovo izivljavanje potencijalno na vrhuncu. Izlazak na ulicu sa srpskom zastavom i sa maskom preko glave, u nameri da nekoga “polomi” – nebitno koga (moze i nekog “kolegu” nacionalistu da napadne - nebitno: vazno da se neko ili nesto izmlati) daje ovom patoloskom slucaju divnu sansu da napokon sve svoje potisnute sadisticke fantazije primeni i u praksi - nad narodom kojeg toliko navodno voli. Zato su fudbalski huligani toliko slicni, da ne kazem isti, kao i debili koji pripadaju raznim nacionalistkim pokretima, i zato ih toliko privlaci taj nacin (ne)razmisljanja. Nacionalisti i huligani - to je identicna stvar. I jedni i drugi imaju kao cilj iskljucivo hedonisticku satisfakciju koja po definiciji uglavnom ide na stetu nekom drugom odnosno drustvu kao celini. Zato je i logicno da su gotovo sve fudbalske bande u Evropi (ne)voljne marionete raznih ekstremistickih stranaka i pokreta.

Ukoliko glasate za bilo koju ultra-desnicarsku stranku, budite sigurni da glasate indirektno i za ovakve tetovirane bitange i kriminalce. Ako smatrate da ovakav covek treba da predstavlja buducnost neke bolje Srbije, onda nastavite da glasate i dalje za mrzitelje - samo se posle nemojte zaliti kada vem deca nastradaju u nekom nepotrebnom ratu ili ako cene osnovnih namirnica pocinju da skacu vrtoglavom brzinom, jer jedno i drugo su povezani pupcanom vrpcom, a direktan su rezultat stavljanja na vlast kriminalnih ludaka.

Nacionalizam nije nista drugo do omalovazavanje svih onih koji su drugaciji. To je sustina ove primitivne, veoma simplisticke “ideologije”. (Oni koji sebe nazivaju "pozitivnim nacionalistima" su budale, jer ovakav oksimoron nema temelja ni u cemu.) Ako nisi Srbin onda si manje vredan – to je neka osnovna “logika” u svemu ovome. Nema veze sto biti Srbin (ili pripadnik bilo koje druge narodnosti) nije dostignuce, nije nista sto si mogao da postignes vrednocom ili inteligencijom te nema logike da se time dicis, vec si jednostavno tako rodjen; ovaj koncept sudbinske slucajnosti odnosno ovakav nacin razmisljanja je ne samo potpuno stran nacionalisti vec je za njega i nemoguc. Njegov pileci mozak nije sposoban za bilo kakvu dublju analizu, te ne vidi dalje od sebe i od svojih animalnih impulsa koji dominiraju njime. Nacionalista je zadrto, anti-intelektualno stvorenje zadojeno mrznjom i prepuno negativne energije. Nacionalista je kao ameba prerusena u coveka.

A posto domaci psihopata/pavijan/ameba Srbiju megalomanijacki dozivljava kao produzetak sebe, njemu je nacionalizam najbliskija politicka pojava. Kao sto komunizam privlaci lenje, zavidne i nesposobne ljude - odnosno odredjene tipove idiotskih glasaca - tako nacionalizam cesto privlaci one koji sebe obozavaju. (Svaki vid politickog ekstremizma privlaci gotovo iskljucivo neinteligentne, preplasene ljude ili patoloske slucajeve.) Zato postoji ta neverovatna, vec pomenuta, ironija da bas medju nacionalistima ima najvise egomanijaka - a toboze su opsednuti svojim narodom u smislu da ga vole.

Ideologija nacionaliste je toliko banalna - prakticno nepostojeca - da se moze svesti na jednu jedinu kratku definiciju: “ja ja ja ja i samo ja”. Prema tome, moze se i zakljuciti da sto vise ovakvih buzdovana ima u nekoj drzavi ili drustvu, to je manja sansa da takvo drustvo prosperira. Nije u Srbiji kljucni problem politika vec previse visok broj neobrazovanih i sebicnih idiota koji pogresne politicare stavljaju na vlast. Kakav narod takva drzava - jedna od najvecih mudrosti vezanih za ovu temu. Tu izgovora nema.

Zato nacionaliste nikada ne treba brkati sa patriotama i domoljupcima jer oni ne samo da to nisu, vec su ono obrnuto: najveci neprijatelji drzave odnosno svih nas. Oni su kao korov koji unistava naciju iznutra, ali korov koji drugim moronima deluje kao raskosno cvece odnosno kao resenje raznih problema. U tome i oduvek lezi opasnost nacionalizma, u tome sto percepija koju javnost ima o nacionalistima ne odgovara nimalo cinjenicama. Pritajeno zlo svakog okorelog nacionaliste je skriveno maskom ljubavi prema zemlji. Ta maska je i te kako mocna i uspeva da prevari i neke inteligentnije ljude, a kamoli naivcine i neskolovan svet. Ta maska je jedan od kljucnih razloga zasto nacionalizam cveta na ovim prostorima.

Sajkaca - jos jedna maska srpskih kvazi-patriota odnosno varalica, seljacina i mizantropa.

Mozes prevariti sve ljude neko vreme ili neke ljude sve vreme, ali ne mozes prevariti sve ljude sve vreme – tako glasi poznata izreka. Ono sto ova izreka previdja je da bi se drustvo unistilo ili makar trajno osakatilo nije potrebno sve ljudi prevariti sve vreme. Dovoljno je da vecina bude u zabludi dugi niz godina a steta ce dugorocno da uradi svoje. A najvece stetocine su upravo ljudi koji nose masku patriotizma, takozvani nacionalisti.

Savko ko pada na fore ovih grlatih budala je jos veca budala od njih. Vreme je Srbiji da odraste, makar malo. Bar toliko da ne bude vise kao nego razmazeno, glupo, predskolsko deriste kome se citav svet smeje, vec barem, ako nista drugo, da se popne do nivoa izgubljenog ali donekle perspektivnog tinejdzera.

A o potpunom odrastanju otom potom - mada to vec maltene spada u domen naucne fantastike, jer ja licno odavno vise ne verujem da Srbiji ima spasa. Zato odavde i beze ponovo u masovnim brojevima svi oni koji su iole inteligentni, sposobni ili vredni. Ono sto ostaje su mahom nesposobni, lenji, neskolovani, sebicni, glupi, naivni i primitivni mladi ljudi koji nemaju teoretske sanse da od ove nacije naprave nesto.



1 comment:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=kvOJTEJ6l9U&t=359s

    ReplyDelete